Anydro Tours

Anydro Tours με τον Πέτρο Οικονόμου και τους συνεργάτες του

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

EXPLORE THE UNIQUE FARMING SCENE OF SANTORINI, TASTE TRADITIONAL WINES AND LEARN HOW TO COOK AS A LOCAL!

Πληροφορίες & Κρατήσεις

DAILY EXCLUSIVE AGRICULTURAL AND ARCHITECTURAL TOUR

anydro.gr

Ιστορία

Στη Σαντορίνη στις αρχές του 20ου αιώνα η καλλιέργεια της τομάτας ήταν πολύ διαδεδομένη – λειτουργούσαν 14 εργοστάσια τοματοπελτέ. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, η καλλιέργεια παρουσιάζει μια φθίνουσα πορεία.

Παραγωγή

Η καλλιεργούμενη ποικιλία είναι μικρόκαρπη και θαμνώδης. Η σπορά γίνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, (αφού προηγηθεί χλωρή λίπανση με φακή) απ’ ευθείας στο χωράφι, σε λάκκους διαμέτρου 30-35 εκ. Τον Απρίλιο γίνεται αραίωμα των φυτών, αφήνοντας ανά θέση μόνο 2-3 φυτά.

Βιολογικές Καλλιέργειες

Ειδικά στη Σαντορίνη η βιολογική καλλιέργεια της τομάτας ευνοείται από τις ξηροθερμικές συνθήκες λιγοστές βροχοπτώσεις <300μμ κατά καλλιεργητική περίοδο), πολύ ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες – που επικρατούν στο νησί το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.
Μάθετε για το ΑΝΥΔΡΟ και την παραγωγή της βιολογικής τομάτας στη Σαντορίνη

«Το 1997, μετά απο διάφορους πειραματισμούς με διαφορετικά είδη τομάτας, ξεκίνησα να καλλιεργώ την ντόπια ποικιλία στο Μεγαλοχώρι. Επόμενο βήμα ήταν να δοκιμάσω τον παραδοσιακό τρόπο και στη συνέχεια να συσκευάσω το προιόν σε γυάλινα βάζα και να αφήσω τους καταναλωτές να αποφασίσουν για το μέλλον αυτής της προσπάθειας«, εξηγεί ο Πέτρος Οικονόμου.

Ποιός είναι ο Πέτρος Οικονόμου?

Πριν από σαράντα χρόνια, ο Πέτρος Οικονόμου, γεωπόνος και δάσκαλος, επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Σαντορίνη και ερωτεύτηκε το νησί και την πλούσια ιστορία του. Στη συνέχεια, άφησε την καριέρα του, ετοίμασε τις βαλίτσες του και έθεσε ως στόχο ζωής την αναζωογόνηση της παραγωγής της ντομάτας κεράσι, της Σαντορίνης. Μετά από πολλά χρόνια συλλογής σπόρων και καταγραφής των παραδοσιακών τρόπων καλλιέργειας και επεξεργασίας, ξεκίνησε το δικό του βιολογικό αγρόκτημα τομάτας, το οποίο οδήγησε στην απονομή βραβείων στα προϊόντα του και στην αποκατάσταση της παραγωγής ντομάτας στο νησί. Σήμερα, ο Πέτρος συνεχίζει να παράγει μια ποικιλία τοπικών προϊόντων ενώ εκπαιδεύει τη νέα γενιά τοπικών αγροτών, με στόχο τη διαφοροποίηση της οικονομίας του νησιού.

Explore the unique farming scene of Santorini, taste traditional wines and learn how to cook as a local.