Είπαν Για Εμάς

Explore the unique farming scene of Santorini, taste traditional wines and learn how to cook as a local.
Μάθετε για το ΑΝΥΔΡΟ και την παραγωγή της βιολογικής τομάτας στη Σαντορίνη

Συνταγές με τοματάκι Σαντορίνης

01 Μπρουσκέτα νεοκλασική

Υλικά

Φρυγανισμένο ζεστό ψωμί • πελτές τομάτα ΑΝΥΔΡΟ • ζωμός λαχανικών • θυμάρι • αλάτι, φρεσκοτριμμέ νο πιπέρι • ‘Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Ζεσταίνουμε το αντικολλητικό τηγάνι μας σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι, ψήνουμε για 1-2′ ώστε να διώξουμε την αίσθηση κονσέρβας. Προσθέτουμε λίγο λάδι, αναμειγνύουμε με ξύλινο κουτάλι. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών σε αναλογία 1:8 ή αν μεταχειριζόμαστε πελτέ Θήρας 1:12, δηλαδή για 1 κ.σ.πελτέ 8 ή 12 κ.σ. ζωμό. Δοκιμάζουμε, αλατοπιπερώνουμε, συμπυκνώνουμε τη σάλτσα ώσπου να απομείνει λιγότερη από τη μισή. Πασπαλίζουμε με θυμάρι. Κόβουμε το ψωμί σε μικρά ζάρια και φρυγανίζουμε ή ψήνουμε στον φούρνο αλειμμένο με λίγο λαδί. Αλείφουμε το ζεστό ψωμί με την κρύα κόκκινη σάλτσα. Χρησιμοποιούμε ως snack ή ως κρουτόν για τραχανά. Παλιά το ψωμί αλειμμένο με πελτέ ήταν η αγαπημένη λιχουδιά για το κολατσιό των παιδιών.
02 Αμορόζο νεοκλασικό

Υλικά για 2-5 άτομα

250 γραμμ. ζυμαρικό αμορόζο (Στέλλα) ή κοχυλάκι ή άλλο κοντό ζυμαρικό • 150 γραμμ. πομοντόρια (χωρίς την επιδερμίδα) • 1 κ.σ.πελτέ ΑΝΥΔΡΟ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο • 300-250 ml ζωμό κότας ζεστό • ρίγανη • αλατί, φρεσκοτριμμένο πιπέρι • 1 σκελίδα σκόρδου χωρίς την πράσινη ουρίτσα

Ζεσταίνουμε επι 1′ τον πελτέ σε μέτρια-χαμηλή θερμοκρασία μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι. Ξύνουμε στον τρίφτη τα πομοντόρια. Ρίχνουμε το λάδι και το σκόρδο στο τηγάνι. Αναμειγνύουμε με τον πελτέ, ψήνουμε επί 1′. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό, δοκιμάζουμε, αλατοπιπερώνουμε, φέρνουμε σε βρασμό και ρίχνουμε το ζυμαρικό. Αναμειγνύουμε, προσθέτουμε λίγη ρίγανη. Ψήνουμε σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα όσα λεπτά συστήνει ο κατασκευαστής. Πασπαλίζουμε με τριμμένη μυζήθρα ή παρμεζάνα.
03 Λαγός σβέλτος

Υλικά να 4-5 άτομα

1 λαγός τεμαχισμένος• έξτρα παρθένο ελαιόλαδο • 1 κ.σ.πελτέ ΑΝΥΔΡΟ • 8 πράσινες ελιές (χωρίς το κουκούτσι τους) • 2 μέτρια κρεμμύδια σε ροδέ λες • 2 σκελίδες σκόρδου χωρίς την πράσινη ουρίτσα • 100 ml ξύδι από λευκό κρασί • 200 ml λευκό κρασί • μπαχάρι χοντροτριμμένο • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πλένουμε καλά τα κομμάτια του λαγού, στεγνώνουμε, τοποθετούμε σε λεκανίτσα μαζι με 4 κ.σ. λάδι, 3 κ.σ. ξύδι, τα κρεμμύδια, σκόρδο, μπαχάρι, πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας και αφήνουμε επί δύο ώρες να μαριναριστεί ο λαγός. Ζεσταίνουμε ένα βαθύ αντικολλητικό σκέυος σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα τον λαγό με τα υλικά της μαρινάτας. Ψήνουμε ώσπου να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτουμε τον πελτέ και το ξύδι, αναμειγνύουμε, ψήνουμε επί 3′. Προσθέτουμε το κρασί, φέρνουμε σε βρασμό, σκεπάζουμε και ψήνουμε ώσπου να μαλακώσει το κρέας του λαγου. Δοκιμάζουμε, αλατοπιπερώνουμε. ρίχνουμε τις ελιές, αναμειγνύουμε, ψήνουμε επι 7-8′. Σερβίρουμε αμέσως.