Η Εταιρία

anydro.gr

Ιστορία

home-history-line

Στη Σαντορίνη στις αρχές του 20ου αιώνα η καλλιέργεια της τομάτας ήταν πολύ διαδεδομένη – λειτουργούσαν 9 εργοστάσια τοματοπελτέ. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, η καλλιέργεια παρουσιάζει μια φθίνουσα πορεία.

Παρακινούμενος από την ιστορία της καλλιέργειας της τομάτας στο νησί αλλά και από τη μοναδικότητα της ποιότητας του προϊόντος, ο Πέτρος Οικονόμου ξεκινά το 1997 να πειραματίζεται με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια για να καταφέρει σήμερα να παράγει με επιτυχία βιολογικό τοματάκι Σαντορίνης.

«Το 1997, μετά απο διάφορους πειραματισμούς με διαφορετικά είδη τομάτας, ξεκίνησα να καλλιεργώ την ντόπια ποικιλία στο Μεγαλοχώρι. Επόμενο βήμα ήταν να δοκιμάσω τον παραδοσιακό τρόπο και στη συνέχεια να συσκευάσω το προιόν σε γυάλινα βάζα και να αφήσω τους καταναλωτές να αποφασίσουν για το μέλλον αυτής της προσπάθειας», εξηγεί ο Πέτρος Οικονόμου.

Η φήμη εξαπλώθηκε με ταχύτητα φωτός, οι διακρίσεις διαδέχονταν η μια την άλλη και έτσι μεγάλωσε και η καλλιεργούμενη έκταση βιολογικής καλλιέργειας που σήμερα φτάνει τα 40 στρέμματα.

Παραγωγή

home-bio-tomataki

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Η καλλιεργούμενη ποικιλία είναι μικρόκαρπη και θαμνώδης. Η σπορά γίνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, (αφού προηγηθεί χλωρή λίπανση με φακή) απ’ ευθείας στο χωράφι, σε λάκκους διαμέτρου 30-35 εκ. Τον Απρίλιο γίνεται αραίωμα των φυτών, αφήνοντας ανά θέση μόνο 2-3 φυτά. Στη συνέχεια γίνεται παράχωμα των νεαρών φυτών για προστασία τους από τους ισχυρούς ανέμους. Στα μέσα Ιουνίου άρχιζει η συγκομιδή και οι αποδόσεις δεν υπερβαίνουν τα 500 κιλά ανά στρέμμα.

Το έντονο άρωμα και η «γλυκεία» γεύση των προϊόντων μας που απορρέουν από τις υψηλές συγκεντρώσεις σε στερεά διαλυτά, ιμβερτοζάχαρο και αρωματικά λίπη, που χαρακτηρίζουν το άνυδρο τοματάκι της Σαντορίνης. Και είναι εφικτή η άνυδρη -χωρίς πότισμα- καλλιέργεια της τομάτας στη Σαντορίνη γιατί το έδαφος της -μίγμα ηφαιστειακής στάχτης, θραυσμάτων μαύρης λάβας, ελαφρόπετρας και πορσελάνης- χαρακτηρίζεται από μεγάλη υδατοϊκανότητα που αποδίδει την αποθηκευμένη υγρασία τμηματικά στην καλλιέργεια.

Βιολογικές Καλλιέργειες

home-prod-logo

Πιστοποίηση Βιολογικών Προϊόντων

Τα προϊόντα μας παράγονται σύμφωνα με το Κοινοτικό Κανονισμό για την παραγωγή των Βιολογικών προϊόντων και πιστοποιούνται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ.

Ειδικά στη Σαντορίνη η βιολογική καλλιέργεια της τομάτας ευνοείται από τις ξηροθερμικές συνθήκες λιγοστές βροχοπτώσεις <300μμ κατά καλλιεργητική περίοδο), πολύ ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες – που επικρατούν στο νησί το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Οι συνθήκες αυτές δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση και την ανάπτυξη παθογόνων, καθώς και την ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου των εντόμων.

Επιπλέον, η ύπαρξη ενός σημαντικά μεγάλου αριθμού ωφέλιμων ειδών (αρπακτικών ακάρεων) βοηθά άμεσα στην ισορροπία της πανίδας της περιοχής, αποτρέποντας εξάρσεις προσβολών εντόμων.

Photo from Anydro Biological Farming Santorini